You are currently viewing Mi áll a szóbeli bántalmazás mögött?

Mi áll a szóbeli bántalmazás mögött?

Január 13-án, hétfőn webináriumot tartottam Már százszor megmondtam címmel. A női kommunikációról volt benne szó. Az egyik résztvevő arról számolt be, hogy a párja folyamatosan kritizálja és megjegyzéseket tesz neki. Amikor elmondja, hogy ez neki mennyire rosszul esik, a férfi csak annyit reagál, hogy az a te bajod.

Amikor ilyeneket hallok, egyszerűen nem tudok elmenni mellette szó nélkül. Legtöbbször olyanokért kritizálják és szekálják a nőket, ami gyakorlatilag a semmivel egyenlő! Miért nincs kisimogatva az ágytakaró? Miért van a fürdőszobában hajszál? Miért azon az útvonalon mentél? Miért nem itt kanyarodtál le? Olyan semmiségekért szólják meg a másikat, amiknek semmi értelmük nincs.

Rengeteget beszélnek az abúzusról, az erőszakoskodásról és bántalmazásról, én azonban úgy gondolom, hogy a folyamatos lelki bántalmazás és lelki terror is egy olyan téma, amiről beszélni kell! Mert legalább olyan rossz, mint a testi.

Borzasztó ez az egész!

 

Mi áll a szóbeli bántalmazás mögött?

Ez az egész valójában arról szól, hogy a bántalmazónak nincs elég önbizalma és önértékelése. Szenved az alacsony önbecsülésétől és az egyetlen taktikája, az egyetlen fegyvere a lelki erőszak.

Ha megaláz, ezzel pedig le tud nyomni, akkor úgy érezheti, hogy ő feljebb került. Hogy feletted áll. Ha talál valami kritizálnivalót, akkor rögtön kihasználja, így ajándékozva meg magát azzal az érzéssel, hogy ő a jobb.

Nem szól ez másról, csak az önértékelés hiányáról…

Mit tehetsz, ha egy bántalmazó kapcsolatban élsz?

 

Mi történik azzal, akit lelkileg terrorizálnak?

Az a nő, akit folyamatosan megaláznak, bántanak, elkezd még jobban igyekezni. Elhiszi, hogy tényleg vele van a baj. Ez a reakció leginkább a nőkre jellemző. Olyan ez az egész, mint egy drog: pusztító!

Hiszen a verbális bántalmazás borzasztóan rombolja az önértékelést és az önbizalmat. Mindannyiunkban ott van a kételkedés, hogy nem vagyunk elég jók. Nagyon keveseknek van sziklaszilárd önbizalma. És ha ez a kis szikra a kritizálás hatására lángra lobban benned, akkor porrá égeti a maradék önbizalmadat is.

És elkezdesz versenyezni.

Meg akarod mutatni, hogy elég jó vagy. Igyekszel. Túlteljesítesz. Még jobban figyelsz. Mindemellett az aggodalom beköltözik a szervezetedbe, a gyomrodba, és a mindennapjaid egy feszült, görcsös állapotban telnek. De nem számít, pitizel tovább egy kis szeretetért és törődésért.

Ezt váltja ki…

a verbális bántalmazás borzasztóan rombolja az önértékelést

 

Mit tehetsz, ha egy bántalmazó kapcsolatban élsz?

Az önszeretetedet kell növelned. Nincs más mód. Ez azért fontos, hogy azt tudd mondani: elég volt! Mert már nem érdekel. Mert már nem teheti ezt meg veled. Mert tudod, hogy az alacsony önértékelését a téged való bántással próbálja feljebb vinni.

Ha belemész ebbe a játszmába, évek telhetnek el azzal, hogy próbálsz jobb lenni, közben sírsz, szenvedsz, kommunikációs kurzusokra jársz, hogy még jobb nő vagy férfi, és még szerethetőbb feleség vagy férj legyél. De neked nem kommunikációs, hanem önszeretet kurzusra van szükséged!

Nem engedheted tovább, hogy így bánjanak veled. Ez sokkal rosszabb, mint a fizikai bántalmazás. Mert ha van egy lila folt a szemed alatt, azt látják a munkában, elküldenek a rendőrségre és feljelentést teszel. De, amikor szóval vernek, arra nincs bizonyíték. Nem fognak elküldeni a rendőrségre és nem fogják felvenni a vallomásodat.

Viszont egyre gyengébb és gyengébb leszel. Minden kritikával azt érik el, hogy szar alaknak érzed magadat. Összemész. És pontosan ez a céljuk. Mert ha kicsi vagy, ha bántható vagy, akkor már nem is kell beléd rúgni, elég megpöccinteni és a bántalmazó a nyeregbe kerül. Ez szerintem legalább annyira büntetendő, mint a testi erőszak.

 

Az önszeretet a kulcs

Ha lelkileg tönkretesznek, onnan brutálisan nehéz felállni. Arról nem beszélve, hogy egy bántalmazó kapcsolatból nem olyan könnyű kilépni. Elhitették veled, hogy egy senki vagy, hát hogyan kezdhetnél így új életet?

Ez csak úgy lenne lehetséges, ha hinnél magadban. Ha tudnád, hogy kellesz és értékes vagy. Ha biztos lennél abban, hogy meg tudsz állni a saját lábadon. De sajnos nincs így. Nem vagy magabiztos. Olyan szinten bedaráltak, hogy önmagaddal kapcsolatban csak a kétségeket ismered.

Ha ilyen helyzetben vagy, akkor írj nekem! Elérhetővé teszem az önszeretet kurzusomat , mert ezen csak ezzel lehet segíteni. Ha elkezded magadat tisztelni és becsülni, ki fogsz tudni jönni ebből!

Ha folyamatos bántásban élsz, egyszerűen összezsugorodsz – mindegy, hogy férfi vagy vagy nő! Nem szabad, hogy ezt hagyd, hogy ezt csináld magaddal! Muszáj felszívni magadat bármilyen módszerrel, hogy elhidd végre: nem csorbíthat az értékeiden, hogyan hajtogattad össze a törölközőket, hogy van egy hajszál a fürdőben vagy hogy melyik úton jöttél haza az autóval.

Ne hagyd ez tovább!  https://monostoritimea.hu/szeretemmagam/