You are currently viewing Hogyan legyél boldog párkapcsolatban és szingliként? [szeretetnyelvek]

Hogyan legyél boldog párkapcsolatban és szingliként? [szeretetnyelvek]

„Hogyan legyek jó párja valakinek?”

„Hogyan kényeztessem el a másikat?”

„Hogyan legyek jól egyedül?”

„Hogyan legyen új párom?”

 

Nagyon sokat kapom meg ezeket a kérdéseket. Csak akkor tudsz jó párja lenni valakinek, ha egyedül, szingliként is boldog vagy. Ezt tapasztalatból mondom… Én most 44 éves vagyok és 16 éves korom óta randizom. Egyszer kiszámoltam, hogy 28 évet töltöttem tartós párkapcsolatban, magyarul 2 kalandozós évem volt, amikor csak randiztam.

Így pontosan tudom, mennyire fontos, hogy te rendben legyél magaddal. Te jól legyél. Ezért ma az öt szeretetnyelvről akarok neked beszélni, de most egy kicsit más vonatkozásban, mint ahogy eddig olvashattál róla.

 

Az első szeretetnyelv: az érintés 

Elsősorban a szexszel azonosítják, de valójában nem(csak) erről van szó. Az érintés… Te hogyan végzed a reggeli arckrémezést? Beleéled magadat, elmélyülsz benne, vagy csak villámgyorsan bekened, mert ki van száradva?

Hányszor köszönted meg a testednek, hogy felkelt, hogy él, hogy elvisz a munkába? Hogy általa megélheted a gyermeked ölelését és a szexuális élvezeteket? Figyelsz rá, milyen csodálatos a bőröd, vagy csak azt veszed észre, hogy már megint borotválnod kell a lábadat és egyébként is érdes a sarkad?

Mondd, te meg szoktad ölelni magadat?

Én gyakran csinálom. Tiszta szívből átölelem magamat. Átölelem a szívemet és igazán ott vagyok magammal. Ha csak 10 másodpercig, akkor is. Hiszen minden embernek szüksége van az érintésre.

Sokaknak annyira hiányzik, hogy egy masszázs közben képesek elsírni magukat. Erről a masszőrök nagyon sokat tudnának mesélni. Amikor gyengéden és finoman elindulnak az első simítások a háton, egyszerűen kijön a stressz és a feszültség. Valaki végre megérint és odafigyel rád. Emiatt el tudják sírni magukat az emberek.

Mibe kerülne reggel jobban odafigyelni magadra? Amikor krémezed az arcodat, tényleg odafigyelni a bőrödre? Megsimogatni magadat? Érezni a testedet? Megölelni magadat és azt mondani, hogy szeretlek?

A jólléted az önszeretettel kezdődik!

 

A harmadik szeretetnyelv: az ajándékok

 

A második szeretetnyelv: a minőségi idő 

Rohanó világban élünk. Gyakran még a szeretteinkre sincs időnk, nemhogy magunkra. De én is ebben élek, mégis képes vagyok megadni magamnak a szeretetet. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, például addig állsz este a zuhany alatt, amíg jólesik, elmész sétálni, olyan dolgot csinálsz, ami csak rólad szól.

Tudod, miért nem boldogok az emberek? Tudod, miért nem tudják megmondani, hogy mi a bajuk istenigazából? Csak azt érzik, hogy nyűgösek, folyamatosan fáradtak, rossz szokásokat vesznek fel stb. Ennek oka, hogy elszakadtunk önmagunktól. Elfelejtettünk odafigyelni magunkra.

Nők, csajok, lányok!

Mi hozzuk a világba a kedvességet, a szeretetet, a megértést, a gyengédséget, az ölelést! Mi vagyunk a minta, a kiindulópontja mindennek. A férfiaknak is megvan a saját szerepük, a miénk pedig az, hogy szépséget, kacérságot, boldogságot lopjunk a világba. De, ha nem vagy jól, akkor ezt nem fogod tudni megtenni.

Akkor csak egy robot leszel, és fogalmad sem lesz, mi a bajod az élettel. Ezért az a tanácsom, hogy állj meg legalább naponta egyszer egy pillanatra és kérdezd meg magadtól: mire van szükségem? Este egy forró fürdőre? Add meg magadnak. Egy könnyed sétára? Add meg magadnak? Egy kiadós sírásra? Add meg magadnak!

 

A harmadik szeretetnyelv: az ajándékok 

Nem szoktuk megajándékozni magunkat, vagy ha mégis, akkor eszméletlen vásárlásba torkollik. Mindegy, hogy borról, sajtról, táskákról vagy cipőkről van szó. Mindenkinek más a szenvedélye, mindenki másvalamire költ. De ezek nem ajándékok.

Tegyük fel, hogy azt mondod magadnak: oké, ezen a héten elmegyek sportolni, utána pedig meglepem magamat egy masszázzsal. Nekem a kedvenc ajándékom magamnak egy szál virág vagy egy forró csoki a kedvenc francia pékségemből.

Viszont az ajándékozást nem kell mindig eredményekhez kötni. Meglepheted magadat a puszta létezésedért is. Ha szerelmes vagy, a másiknak nem kell tennie semmit, mégis szívesen ajándékozol neki csokit, mozijegyet vagy a kedvenc ételét.

Azért kedveskedsz neki, mert szereted, az életed része. A puszta létezése indítja el benned ezt a vágyat. Miért nem tudsz így bánni magaddal? Miért nem tudod a létezésedért megajándékozni magadat időnként?

 

A második szeretetnyelv: a minőségi idő

 

A negyedik szeretetnyelv: dicsérő szavak 

Te hogy beszélsz magaddal? Néha még én is rajtakapom magamat azon, hogy csúnyán… De miért? Ha otthon felejted a kulcsodat, miért az jut eszedbe, hogy de hülye vagy? Miért nem az, hogy az előző két hétben mindennap elhoztad?

Tudom, hogy genetikailag vagyunk a hibakeresésre programozva, sőt még a neveltetésünk is ezt támogatta: azt mindig elmondták, miben hibáztunk, de azt nem, hogy miben voltunk jók. De muszáj ezt felnőttként is így csinálni?

Ha a gyereked megkérdezné, hogy anya, én ma milyen voltam?, miket sorolnál el neki? Hogy mit rontott el? Miben hibázott? Vagy azt mondanád neki, hogy édes kicsi bogaram, fantasztikus voltál. Ahogy reggel odajöttél és megöleltél, és milyen szépet rajzoltál! Egész biztos, hogy nem úgy küldenéd aludni a gyerekedet, hogy fiam, széthagytad a cipődet, bekötni sem tudtad rendesen, különben is beleugrottál egy pocsolyába…

Nem ezt sorolnád el neki, úgyhogy magaddal se bánj így!

Dicsérd meg magad, amiért csak tudod. Akár legyen beállítva a telefonodba egy emlékeztető, ami kétóránként erre figyelmeztet. Legyen belőle szokás!

 

Az ötödik szeretetnyelv: a szolgálat és a szívességek 

Magunknak nagyon ritkán teszünk szívességet, másoknak viszont annál inkább. Ebben az esetben sem kell nagy dolgokra gondolni. Mondhatod, hogy szívességet teszel magadnak és csinálsz egy zöldségköretet.

Vagy amikor este eszedbe jut, hogy nem hoztál vizet az ágyad mellé, de már nincs kedved felkelni… De! Kelj fel és tegyél magadnak szívességet! Esetleg, ha fáradt vagy, akkor mondd azt a családnak, hogy figyeljetek, elfáradtam! Ma nincs vacsora, egyetek, amit a hűtőben találtok.

Ezer és egy módon tehetsz magadnak szívességeket.

Viszont ahhoz, hogy az öt szeretetnyelvet önmagadon is alkalmazd, meg kell értened, hogy méltó és érdemes vagy rá. Ehhez kell az önszeretet. Ha mindennap teszel valamit magadért, akkor azt veszed észre, hogy boldog vagy.

És hogy hogyan érezd jól magadat párkapcsolatban vagy szingliként?

Pontosan így! Add meg magadnak azt, amire vágysz. Kényeztesd el magadat a lehető legjobban, és akkor teljesen mindegy, hogy kapcsoltban vagy, vagy egyedül élsz, mert meg fogod kapni a szeretetet, és nem a másiktól fogod elvárni.

Nem egy vámpír leszel, aki ki akarja szívni a szeretetet és szívességeket, hanem egy önálló, felnőtt, mosolygós és boldog nő, aki kész és egész. Akkor tudsz jó párja lenni valakinek, akkor tudnak vágyni rád a férfiak, ha oké vagy. Akkor tudsz olyan jelenléttel ott lenni a kapcsolatban vagy a randevún, hogy nem azt érzi a másik, hogy egy vérszívó teher nyomasztja.

Töltsd fel magad!

Ehhez kell, hogy megállj és megfigyeld, mire van most szükséged.

Érezned kell, hogy megérdemled, hogy oké, hogy ezeket megadod magadnak. Ahogy fentebb is írtam, ezt akkor fogod megélni, ha rendben van az önértékelésed és az önszereteted. Ez egy hosszú út, de nem kell, hogy nehéz legyen és nem kell, hogy annyira hosszú legyen, mint gondolod.

Az Önszeretet és az Életöröm tréningem a legolcsóbb és a legesszenciálisabb tréningem. Légyszi, csináld végig a bónuszokkal együtt! Van olyan, aki megcsinálta 15 tréningemet, és megkérdezem, hogy melyik volt a legjobb, mindig ezt mondja.

Szeresd magad, kérlek! 

Ez a legjobb út a boldogság felé!