You are currently viewing Ez történik, ha leteszed a megfelelési kényszert

Ez történik, ha leteszed a megfelelési kényszert

Évekkel ezelőtt hoztam egy nehéz döntést. Elhatároztam, hogy nem akarok megfelelési kényszerből működni. Nem akarok azért igent mondani dolgokra, mert így várják el tőlem, vagy mert nem akarom megbántani a másikat.

Amikor az igazi önszeretet állapotában vagy, és igazán önazonos vagy magaddal, akkor bizony meg kell hoznod néhány nehéz döntést, és ki kell mondanod olyan szavakat, amik kínosak. Amikkel tudod, hogy akaratlanul is, de meg fogod bántani a másikat.

Miért kell ezt megtenned önmagadért?

Mi fog történni, ha így cselekszel?

Hogyan kell jól kommunikálni a NEMet?

Ezekről fogok neked beszélni ebben a blogbejegyzésben. Előtte azonban engedd meg, hogy elmeséljek neked egy rövid történetet arról, én hogyan tettem le a voksomat önmagam mellett. Ez talán neked is erőt ad.

 

Soha többé megfelelési kényszer! 

Van nekem egy zseniális kolléganőm, akit fantasztikus embernek és nagyon jó szakembernek tartok. Valahol belül mégis azt éreztem, hogy nem tudunk jól együttműködni. Sokáig maradtam benne ebben a szakmai kapcsolatban, ám eljött az a pont, ahol döntenem kellett, mert iszonyatos energiákat vett el tőlem.

Sokszor felbosszantott bizonyos dolgokkal, én pedig megpróbáltam arra koncentrálni, hogy oké, nem idegeskedek ezen. Viszont ezzel is mit tettem? Energiákat pazaroltam. Végül eljutottam arra a szintre, hogy megmondjam neki, nem akarok tovább vele dolgozni.

Elbújhattam volna valamilyen kifogás mögé, például, hogy elfoglalt vagyok és nincs időm, de nem éreztem korrektnek. Ehelyett megszakítottam a kapcsolatot a lehető legkedvesebb és legőszintébb módon.

Elmondtam neki, mennyire sokra tartom őt, de sajnos nem tudok tovább vele dolgozni. Tudtam, hogy meg fogom bántani, tudtam, hogy visszautasításnak éli majd meg, de egyszerűen muszáj volt kimondanom.

Önazonos akartam lenni.

Önszeretetből akartam működni.

 

Ez történik, ha leteszed a megfelelési kényszert

 

Miért nem merünk nemet mondani? 

Két okból. Az egyik, hogy nem akarjuk bevállalni ezt a kényelmetlenséget. Nem akarunk mi lenni a rosszak, nem akarjuk érezni, hogy nem vagyunk elég jók és nem vagyunk elég szerethetők. A másik pedig, hogy nem akarjuk megbántani a másikat, mert sajnáljuk őt.

Így ahelyett, hogy őszinték lennénk, inkább keresünk egy szuper kifogást. Pedig, ha belegondolsz, valakit mindenképp megbántasz. Ha nem őt, akkor magadat – folyamatosan.

Mondok még egy példát…

Biztosan te is jártál már úgy, hogy felhívott egy régi ismerősöd, hogy találkozzatok. Később kiderült, hogy csak MLM vagy biztosítás miatt keresett meg. Amikor erre rájöttél, elkezdtél kifogásokat gyártani, hogy miért nem érsz rá. De ezzel nem tudtad lezárni a dolgot.

Legközelebb újra felkeresett, hogy megkérdezze, ezúttal ráérsz-e. Végül mit tettél? Kínosan érezted magadat, hogy olyan sok kifogást gyártottál már, és inkább belementél a találkozóba. „Oké, legyen kedd este.” És mit csináltál kedd estig? Azon gondolkoztál, hogyan mondhatnád le mégis.

Ahelyett, hogy őszinte lettél volna, és végre ledobtad volna magadról ezt a hatalmas terhet…

 

Ez egyetlen dologról szól: ki a fontosabb? 

Pontosan!

Döntsd el, hogy mi a fontos?

Az, hogy nem akarod megbántani a másikat? Az, hogy nem akarsz bunkó lenni? De nem vagy bunkó! Egyszerűen csak magadat választod és ez teljesen természetes. Viszont dönteni kell: ő a fontosabb vagy te magadnak?

Folyamatosan saját magadat bántod azzal, ha benne maradsz egy olyan kapcsolódásban (párkapcsolat, barátság, szakmai kapcsolat), amitől borsódzik a hátad. Nem mersz a teljes önszeretet és önazonosság teréből nyilatkozni.

Tudom, hogy felvállalni az igazságot hatalmas stressz. Tudni kell beleállni és azt mondani, hogy igen, fájdalmas, de én döntöttem és kibírom a nyomását. Ehhez kell a belső erő és a belső tartás. Ám utána sokkal könnyebb lesz!

Annak idején én voltam a megfelelés bajnoka, mindent magamra erőszakoltam bizonyos helyzetekben és kapcsolatokban ahelyett, hogy őszinte lettem volna. Így pontosan tudom, milyen nehéz ez, azonban azt is, hogy az önszeretet és az önazonosság fejleszthető!

 

Soha többé megfelelési kényszer!

 

Így akadályoz a megfelelési kényszer 

Mi történik, ha nem fordítasz elég időt az önszeretetre és nem teszed le a megfelelési kényszeredet? Az erőd és az energiád továbbra is le lesz kötve. Amikor azt érzed, hogy valami a bőséged, a valódi kiteljesedésed útjában áll, akkor jól érzed… mert EZ áll az útjában!

Nemcsak maga a kellemetlen, megfelelési kényszer szülte kapcsolódás, hanem a neheztelés érzése is. Az, hogy haragszol magadra, amiért nem tudsz nemet mondani, amiért nem tudod megszakítani vele a kapcsolatot.

Amikor azonban végre leteszed a kapcsolatokat, amelyek nehezek és terhesek, csak viszik az energiáidat és gyomorgörcsöt okoznak, akkor felszabadul az erőd. Sokkal energikusabb leszel, sokkal több értéket tudsz teremteni, sokkal kreatívabb lehetsz és új dolgokkal járulhatsz hozzá a világhoz. És jobb lesz a kedved! Sokszor már ez is elég.

 

Hogyan mondj kedvesen nemet? 

Nagyon fontos a hogyan.

Hogyan mondd úgy, hogy ne bántsd meg a másikat?

Kedvesen, szeretettel. Fejtsd ki, mi mindent értékelsz benne, hogy mennyire jó ember és szakember, viszont van egy dolog, ami miatt neked ez nem működik. Ez is mindössze kommunikáció kérdése, és a kommunikáció tanulható.

Ha figyelsz arra, hogy kedves legyél, akkor te már mindent megtettél. Az viszont, ahogyan ő reagál erre, már nem a te felelősséged, hanem az övé.

Szóval nagy levegő és gondold végig, hány olyan ember van az életedben, akikkel már csak nyűg a kapcsolattartás. Mert csak lehúz, mert folyton panaszkodik, mert úgy érzed, hogy kihasznál és még sorolhatnám.

Légyszi, szeresd magadat jobban, mint amennyire attól félsz, hogy megbántod a másikat! Merj nemet mondani akkor, ha szíved szerint ezt érzed a legjobb döntésnek!

Nagyon szívesen segítek neked ebben, ha úgy érzed, most ez még nem menne neked. Nagyon vágysz rá, hihetetlenül akarod, már ott van a nyelveden, de végül mégsem teszed meg. Nem mered.

Semmi gond…

Az Önszeretet és Életöröm tréningemet pontosan ezért találtam ki. Azt tapasztalom, hogy rengeteg nőnek lenne szüksége egy ilyen programra, mert egyáltalán nem tisztelik és nem szeretik magukat. Ha te is közéjük tartozol, akkor kattints ide! Együtt letesszük a megfelelési kényszer terhét!