You are currently viewing Ez az önbecsapás egy formája. Te is gyakran csinálod?

Ez az önbecsapás egy formája. Te is gyakran csinálod?

Az önbecsapás, az önámítás az életünk szerves része. Néha már fogalmunk sincs róla, hogy parfümözzük a dolgokat, mert zsigerből jön. Hozzászoktunk az álarchoz, hozzászoktunk, hogy nem vállaljuk fel az érzéseinket.

Önbecsapás…

Önámítás…

Pontosan ezek miatt a romboló érzések miatt született meg ez a bejegyzés. Szeretném, ha letennénk a rengeteg szégyent és bűntudatot, ami bennünk van. Szeretném, ha magunk mögött hagyhatnánk, hogy minden apróság miatt rosszul érezzük magunkat és megpróbálunk megfelelni másoknak.

Hogy elégedetlenek vagyunk önmagunkkal…

Hogy irigykedünk másokra…

Hogy bár van bennünk egy csomó félelem, kifelé mégis azt mutatjuk, mennyire jól érezzük magunkat, hogy tökéletes a smink, jól teljesítünk a munkahelyen és minden csodálatos úgy, ahogy van.

Ideje, hogy letépd az álarcod!

Ideje, hogy abbahagyd az önbecsapást!

Ideje, hogy felvállald az érzéseidet és jól használd a leszarom tablettát!

Különben erre számíthatsz…

 

Hogyan teszi tönkre az életedet a leszarom tabletta és az önbecsapás? 

Mikor önbecsapás és mikor haszon a leszarom tabletta?

Akkor nagyon jól tud jönni, amikor épp egy célra fókuszálsz. Például éppen egy vállalkozást akarsz felépíteni, nagy a lendület, nagy a motiváció, viszont a családod elkezd lehúzni. Elkezdik azt mondogatni, hogy:

„A mai világban nem lehet megélni vállalkozóként.”

„Mi mindig szegények voltunk, nem fog változni.”

„Hova ugrálsz már ebben a korban?”

Tehát, amikor vissza akarnak húzni, akkor rendben van, ha beveszed a leszarom pirulát. Na, de ha rosszul használod, akkor veszélyes is lehet.

 

Az önbecsapás veszélyei 

Tegyük fel, hogy éppen most szakítottál a pároddal vagy egyszerűen csak összevesztetek. Esetleg valaki megbántott a munkahelyen, netán a főnök viselkedik igazságtalanul. A lényeg, hogy ilyen esetben általános reakciónak számít, hogy:

„Jó, nem érdekel…”

„Akkor sem foglalkozom vele…”

Mit mond a környezeted?

„Ne is törődj vele!”

„Ez a szemét nem érdemli meg, hogy szomorú legyél miatta.”

„Majd rá fog jönni, hogy mit veszített, te csak élvezd az életedet.”

Mivel te is így gondolod, ráadásul a környezeted is ezt hajtogatja, végül elnyomod magadban az érzéseket. Úgy csinálsz, mintha nem érdekelne, pedig mi történik valójában? Csak fogod az egész érzelemhalmazt és beteszed egy kapszulába.

Vagyis érzéketlenítesz…

Vagyis becsapod önmagadat…

Ezt számtalanszor meg tudjuk csinálni, amikor valami fáj, amikor gyászolunk, amikor olyan dolgokra mondunk igent, amikre nem szeretnénk.

 

Hova vezet az érzéketlenítés? 

Oda, hogy egy csomó negatív érzés fog felhalmozódni benned. Mert nem vallod be, nem dolgozod fel, csak legyintesz rá, hogy nem érdekel és beveszed a leszarom tablettát. Ahelyett, hogy bevallanád, megbántottak…

„Igenis fáj, ahogy viselkedsz velem.”

„Igenis fáj, hogy a munkatársam bunkó velem.”

„Igenis fáj, hogy a főnököm már megint igazságtalan.”

Ha rosszul alkalmazod a leszarom pirulát, akár betegségek és traumák is kialakulhatnak. Akkor elveszítheted a kapcsolatot önmagaddal.

Ezért kérlek, adj magadnak időt a szomorúságra!

Adj magadnak időt a feltöltődésre!

Nem teheted meg azt, hogy valami ott van az orrod előtt, te pedig úgy teszel, mintha nem lenne. Különben bábként fogsz működni a saját életedben. Fogalmad sem lesz már róla, hogy mit akarsz. Üres és szürke lesz az életed!

Mert ha érzésteleníted a rosszat, akkor a jót és az örömöt is.

Nem fogod tudni megélni az izgatottságot, a motiváltságot, az extázist.

Nem tudod leszigetelni az érzéseidnek csak a felét!

Ha valami fáj, érezd át, figyeld meg, miért fáj és mit tehetsz ellene. Nézd meg, milyen gombokat nyomott meg benned, milyen régi sérüléseket hozott fel.

Az érzelmi részt sosem szabad tompítani…

Különben az önbecsapással és az önámítással elindulsz szépen az önsorsrontás útján, ahonnan visszafordulni nem egyszerű. Persze nem is lehetetlen – főleg egy szakértő támogatásával! Ehhez hoztam neked segítséget – az önsorsrontás ellenszérumát

Viszlát önsajnálat…

Viszlát önbecsapás…

Viszlát szorongás…

Üdvözöld az új önmagadat és az új életedet!