You are currently viewing Ez az igazi önfejlesztés! [+ FELADATTAL]

Ez az igazi önfejlesztés! [+ FELADATTAL]

Elég neked a langyos víz, amiben élsz?

Elég neked az, hogy csak vágyakozol egy másik életre, kapcsolatra vagy karrierre?

Elég neked az, hogy egyre csak halogatod a terveidet és vágyaidat?

 

Négy évvel ezelőtt kiléptem a biztonságos céges tréningek világából és kizárólag magánemberekkel kezdtem el foglalkozni. Tettem ezt azért, mert olyan ügyfelekkel akartam dolgozni, akik eltökéltek.

Céges szinten rengeteg olyan dolgot nem mondanak ki az emberek, amit cikinek éreznek a kollégák előtt… Félelmek, rossz gyermekkori élmények, traumák. Pedig fontos lett volna. Ugyanis nem lehetett csak kognitív módszerekkel dolgozni, azaz okosságokat meg technikákat tanítani.

Így nem érthettük meg a mély rétegeket és a félelmeket.

Ezért változtattam. Hogy féltem-e? Persze. Hiszen üzleti szempontból sokkal nehezebb pálya felé lépkedtem éppen, mint egy-egy cégnek jó pénzért eladni egy tréninget, amit majd ők feltöltenek résztvevőkkel.

Mégsem halogattam a döntést.

 

Na, és veled mi a helyzet?

 

Te mit halogatsz már fél éve, egy éve, öt éve, tíz vagy húsz éve?

Mi tenne boldoggá? Mit akarsz megkapni?

Hogyan látod magadat? Mik a te valódi értékeid?

Mi mozgat igazán?

Én például nem tudnék anélkül élni, hogy a tudásomat betegyem a világba.

Mi a te lételemed?

Mit gondolsz magadról? Kedves vagy? Gondoskodó? Miket sorolnál fel, ha valaki azt kérné tőled, hogy egy percben írd le a személyiségedet? Hogyan írnád le?

Mi az, amit létre akarsz hozni a világban? Mi az, amit ott akarsz hagyni magad után, mint örökség – a gyermekeiden túl?

Meddig akarsz kicsiben játszani?

Meddig akarod azt mondani magadnak, hogy oké a langyos víz? Mikor lépsz bele az igazi önazonosságodba? Mikor mondod végre, hogy ez vagyok én és ezt akarom csinálni?

Kérlek, válaszold meg ezeket a kérdéseket, mielőtt továbbolvasol! Szeretném, ha ez a bejegyzés nemcsak tanulságos lenne számodra, hanem önismereti szinten is tudnál fejlődni. Szóval vegyél elő egy papírt és egy tollat önmagad érdekében.

 

Az igazi önfejlesztés IGENT mondani magadra

 

Az igazi önfejlesztés IGENT mondani magadra 

Én már döntöttem.

Meg akarom valósítani önmagamat. Teljes életet akarok élni. Ez az én önszeretetem és önértékelésem. És nem mondom, hogy ebben nem volt megbicsaklás. Nem mondom, hogy nincs bennem félelem. Nem mondom, hogy ez a komfortzónámon belül van.

De igent mondani magadra mindig sokkal jobb, mint folyamatosan nemet és majdokat mondani meg kifogásokat keresni. Mindegy, mi a vágyad, ha elfojtod magadban, nem lesz jó.

Én körülbelül négy éve éreztem  azt, hogy egy kicsit elfolyik az életem. Fantasztikusak a mindennapjaim, tök jó programokat tartok, de nem hozom ki magamból a maximumot. Nem élem azt, ami igazán én lehetnék. Nem teszem bele az igazi energiámat!

Te éreztél már így?

Én ettől nem voltam jól. Nem éreztem jól magamat a bőrömben. Ezért mondtam azt, hogy: oké, égessük fel a kerítéseket, gyerünk, csináljuk meg!

 

Akadály, vagy csak kifogás? 

Tudom, hogy sokatoknak rengeteg kihívás van az életében. De érdemes jobban megnézni őket: valódi akadály, vagy csak kifogás? Olyan akadályok, amelyeket azért teremtesz magadnak, hogy ne kelljen megvalósítanod a valódi célodat?

Gondolj bele egy pillanatra a következő kérdésekbe. Ha szeretnéd, nyugodtan írd le a válaszokat. Ha viszont csak el akarsz merengeni rajta, akkor tegyél úgy! Csak kérlek, hogy gondold át!

Ha eljön a vég pillanata, mit fogsz megbánni?

Fogod sajnálni azt, hogy valós vagy vélt indokok miatt nem tettél meg bizonyos lépéseket?

Ne aggódj, én is mindig meg tudom indokolni, mit miért nem csinálok meg. Annyira okosak vagyunk ilyen téren, de tényleg! Mindig meg tudjuk találni a magunk tökéletes indokát…

De tényleg egy indokra vágysz vagy pedig egy szenvedélyes és kiteljesedett életre?

Boldog akarsz lenni, vagy inkább félelemben, biztonságban, a komfortzónádban akarsz élni?

Mi mindenre vagy képes?

Milyen rejtett képességek vannak még benned?

Mi az a komfortzónaátlépés, amit te itt és most meg tudnál tenni?

Mi az, amitől igazán félsz?

Mi a vágyad?

Mi a kifogásod?

Mi az az alapérték, ami működtet?

Mi az, amire azt mondod: én erre születtem, de…?

Felejtsd el azt, hogy de!

 

Ne halogasd tovább önmagad megismerését! 

Hidd el, ha tényleg odaállsz a céljaid mellé, akkor az élet is oda fog állni melléd. El sem tudom mondani, hányszor tapasztaltam már meg ezt! Ha én valamire igent mondtam, akkor az élet mindig támogatta azt.

Csak az a fontos, hogy őszinte legyél magaddal és tudd, mire vágysz igazából!

Az utolsó órádban képes leszel szembenézni egy középszerű élettel?

Ki fogod röhögni a kifogásaidat?

Fogod sajnálni magadat? Fogod azt mondani, hogy „tényleg ez volt a kifogásom? Miért féltem ettől? Miért féltem, hogy mások mit fognak gondolni rólam?”

Vizsgáld meg, hogy amit most élsz, ezt akarod élni még tíz évig? Így akarod még csinálni tíz évig?

A problémáid tényleg akkorák, amilyeneknek gondolod őket?

 

Tudod, mi az igazi önfejlesztés?

 

Tudod, mi az igazi önfejlesztés? 

Tegyük fel, hogy van egy problémád, ami ötös szinten van egy skálán. Mondjuk, hogy az önértékelésed ehhez képest egy kettes szinten van. Ha így nézed, akkor hatalmas ugrásnak tűnik meglépni azt az akadályt.

Viszont, ha eljutsz oda, hogy tudod, ki vagy, mire vagy képes, tudod és akarod is mozgósítani az erőforrásaidat, és eljutsz a nyolcas szintre, akkor az ötös probléma mekkorának fog tűnni? Minden probléma csak hozzád képest tűnik nagynak. De, ha te mozgósítod az erőforrásokat, tanulsz, behozod az életedbe a fejlődést, eldöntöd, hogy meg akarod és meg is tudod csinálni, akkor menni fog!

Tudom, vannak nehéz élethelyzetek: egy állás, egy társ, egy barát vagy egy szülő elvesztése. Én is vesztettem már el nagyon sok mindent. Rúgtak ki munkahelyről, váltam, elvesztettem az édesanyámat, de amellett, hogy megéltem a gyászt, tudatosítottam magamban, hogy sokkal erősebb vagyok, mint ez a helyzet.

 

Állj bele és csináld meg! 

Mindig hittem abban, hogy ha itt vagyok a világban, akkor azért vagyok itt, hogy megvalósíthassam, amit akarok. Akkor meglesznek az erőforrásaim és a támogatásom is. Egyetlen kérdés van csupán: van elég merszem, kurázsim és hitem?

Ez nem azt jelenti, hogy nem félek. De nem ez a kérdés! És ha jó kérdéseket teszel fel, akkor meg fognak jönni a válaszok. Ha folyton azon pörögsz, hogy:

Miért vagyok ilyen szerencsétlen?

Miért történik ez velem megint?

Miért jön már megint ez az akadály?

Akkor sokkal több fog jönni…

De, ha a jó kérdéseket teszed fel:

Hogyan tudom én ezt megvalósítani?

Ki az, aki segíthetne abban, hogy higgyek magamban?

Ki lehetne a támaszom?

Ki lehetne az elszámoltatópartnerem, hogy amit elhatároztam, azt megcsináljam?

Hol vannak az erőforrásaim? Sokkal több erőforrásod van, mint gondolod!

Akkor meg fognak jönni a válaszok, és akkor megkapsz minden lehetőséget, ami ahhoz szükséges, hogy igenis valóra váljanak a céljaid. Legyen az bármilyen jellegű, munka, párkapcsolat, hobbi, karrier stb.

 

Kérlek, válaszolj a bejegyzésben található kérdésekre őszintén! Azután olvasd végig és gondolkodj el rajta. Ha ezzel megvagy, akkor pedig állj bele az álmaidba és csináld meg! Nem miattam, hanem azért, mert tartozol ennyivel magadnak!

Még egy utolsó kérdés, mielőtt elköszönnék…

Eltökélt vagy? Őszintén felelj magadnak. Azt a szót mondd ki, ami először eszedbe jut. Ha a NEM volt az, akkor ideje, hogy búcsút intsünk egymásnak. Az IGEN volt? Akkor hadd mutassak meg neked egy tréninget.

Ez az Önszeretet és Életöröm tréningem, amihez most bónusz is jár. Az a meglátásom, hogy az önszeretetnek automatikusnak kellene lennie, sajnos azonban mégsem az. Nem szeretjük magunkat.

Pontosan ezért nem tudunk megtenni olyan lépéseket, amiket a szívünk mélyén meg akarnánk. Ezért nem tudunk nemet mondani. Ezért nem lépünk ki egy bántalmazó kapcsolatból. Ezért nem építjük le a barátnőnket, akinek a negativitásából már elegünk van. És ezért nem váltuk állást sem, holott kínszenvedés bejárni.

Ezzel rengeteg energiát veszünk el magunktól! Úgyhogy, ha valóban eltökélt vagy, és eleged van már az eddigi életedből, akkor jelentkezz a tréningre!  De csakis akkor, ha a nagyobb bőség és a könnyed teremtés a célod!