You are currently viewing A visszatérő problémák tipikus esete

A visszatérő problémák tipikus esete

Ezen már annyit dolgoztam, de még mindig itt van… – Ismerős ez a mondat? Nekem nagyon. Nálam is rengetegszer előfordult, hogy évek óta dolgoztam bizonyos kérdéseken vagy problémákon, ám egyszerűen képtelen voltam megszabadulni tőlük. Újra és újra visszatértek, hogy megkeserítsék a mindennapjaimat.

Tudod, mire jöttem rá ezekkel kapcsolatban?

Arra, hogy ha elkezdesz dolgozni valamin, akkor elmész kineziológushoz, Theta Healing konzulenshez vagy coach-hoz, viszont ez maximum két-három alkalom. Sőt, legtöbbször csak egy… Vagyis nem csinálod végig a folyamatokat. Elhiszed, hogy egy 20-40 évig működő idegpálya egyszerre eltűnik! Egyszer-egyszer dolgozol rajta, de ennyi.

Én is így csináltam.

Dolgoztam ugyan az adott problémán, de csak egy-két alkalommal. Lehet, hogy már húsz különböző beszélgetésben, ásásban, terápiában előkerült ez a téma, de mindig csak egy szeletét sikerült törölni, eltávolítani. És ez őrjítő. Miért kell már MEGINT ezzel foglalkoznom?

 

Mit lehet tenni a visszatérő problémákkal? 

Ezeket a visszatérő negatív helyzeteket, érzéseket és gondolatokat nem lehet egy óra alatt kitörölni. Akkor jöttem rá a megoldásra, amikor négy évvel ezelőtt elmentem egy Tony Robbins tanfolyamra Londonba. Ott négy napon keresztül 12-16 órákat dolgoztunk egy adott kérdésen.

Amikor ilyen sok időn keresztül takarítasz valami negatív dolgot magadból, akkor elképesztő mennyiség távozik belőled. Ezt hívják úgy, hogy elmerülés. Minden komoly tanító azt mondja, hogy el kell merülnöd, hosszan és intenzíven kell takarítanod a negatív gondolatiságokat ahhoz, hogy az teljesen eltávozzon.

Hiszen a nagytakarítást sem úgy csináljuk, hogy itt takarítgatunk egy kicsit, majd egy hétig semmit nem csinálunk, aztán meglátjuk, hogy huh, de koszos a jobb oldali sarok is, azt kipucoljuk, aztán megint hagyjuk.

Ez nem így működik.

Ezért van az, hogy hiába dolgozol valamin, mégsem tudsz megszabadulni tőle. Mert csak a felszínt kapargatod és nem merülsz el benne ténylegesen. Persze vannak problémák, amelyeket egy alkalom, kezelés vagy konzultáció után is meg lehet oldani, de alapjában véve nem ez a jellemző. Egy mélyre nyúló, beragadt és ősi hitrendszer nem fog megoldódni egykönnyen.

Gondolj például a pénzzel kapcsolatos problémákra, amelyeket a felmenőidtől hozol magaddal, és generációk óta uralják a családot. Ettől sem lehet egy kezeléssel teljesen megszabadulni.

 

Mit lehet tenni a visszatérő problémákkal?

 

Ne bántsd magadat ezért! 

Nem azért nem sikerült megszabadulnod valamitől, mert béna vagy, hanem mert egyszerűen még nem ismerted a módját. Most már azonban ismered! Ezért kérlek, hogy ne bántsd magadat többet ezekért a dolgokért.

A legdurvább ebben az egészben az, hogy szinte már észre sem veszed, amikor negatív érzéssel fordulsz önmagad felé, mert annyira hozzászoktál. Nemcsak te, hanem mindenki más is! Csak csípd el ezeket a gondolatokat! Nézd meg, hogy a napjaidat milyen érzelmi zónában töltöd! A kiábrándultságban? Az apátiában? Az izgatottságban? Az örömben? Sorolhatnám.

Ha öt napon keresztül írod, hogy aznap milyen érzéseket éltél meg, akkor látni fogod, milyen érzelmi állapotban töltöd a napokat. Ha alapvetően a negatív tartományban, mert rossz a kedved, nyűgös vagy, elégedetlen vagy stb., abból nagyon nehéz jót alkotni. Nagyon nehéz létrehozni egy szenvedélyes párkapcsolatot, nehéz jó szülővé válni vagy előrelépni a karrieredben rosszkedvűen.

Figyeld a gondolataidat egy héten, de minimum öt napon keresztül! Figyeld meg a negatív hangod jelenlétét és jegyezd fel, milyen sűrűn dumál neked. Sőt, azt is írd le, milyen érzéseket éltél meg aznap, mennyi volt a negatív és mennyi volt a pozitív. Az életed minősége ugyanis az érzelmi állapotod minősége. Akkor fogod tudni azt mondani, hogy ez egy jó nap volt, ha a napodban sokkal több pozitív érzést éltél meg, mint negatívat.

 

Az alapokat kell rendbe tenni 

Mint mondtam, kell az elmerülés ahhoz, hogy megállítsd a vissza-visszatérő problémákat. Ezt az alapokkal, vagyis a negatív hanggal kell kezdeni. Ahhoz, hogy elhallgasson végre, le kell tenned a szégyenérzetet és a bűntudatot.

Gondolj bele!

Gyerekként hányszor hallottad, hogy rossz vagy? Amikor elkezdted felfedezni a világot és mentél mindenfelé, a féltő szülő egyből rád szólt. Vagy ha a szüleid ebben a frusztrált, ideges mintában éltek, akkor neked sem tudtak mást adni.

Plusz a gyerekek mindent magukra vesznek. A szülő azért rosszkedvű, mert én nem vagyok elég jó, valamit rosszul csinálok stb. A gyerekek rettentően énközpontúak és azt gondolják, hogy minden róluk szól, ezért veszik magukra anya és apa rosszkedvét.

A lényeg, hogy ezek az apró élmények lerakódnak, és kialakul a magyar valóság, amiben az emberek rosszkedvűek, enerváltak, nincs önértékelésük, nem mennek a céljaik után, nem fogadnak meg tanácsokat, nem próbálnak ki dolgokat, mert hiányzik az alap. Hiányzik, hogy elhiggyék magukról, megérdemlik a jót, jár nekik egy boldogabb élet, képesek azt megteremteni, lehetséges felszabadultnak és mosolygósnak lenni.

Ha ezt nem hiszed el, akkor nem fogsz tudni változtatni. És a visszatérő problémákat sem tudod megállítani. Úgyhogy ideje elhinned, hogy igenis szerethető és igenis jó vagy! Ehhez nyújt segítséget az Önsorsrontás ellenszéruma Önértékelés Alapkurzus . Megmutatom, hogyan ébredj energikusan és jókedvűen mindennap, illetve hogyan űzd el az életedből az önsajnálatot és a motiválatlanságot.